˙·٠•●₪ҳҳ̸Ҳ̸ҳ_®Здравеите всички фенове на ЛОВА и РИБОЛОВА®™_ҳ̸Ҳ̸ҳҳ

 
˙·٠•●₪ҳҳ̸Ҳ̸ҳ_®Здравеите всички фенове на ЛОВА и РИБОЛОВА®™_ҳ̸Ҳ̸ҳҳ

 
Рейтинг: 3.00
(423)
НАЧАЛО
Анкети
Календар
Лов
Музика
Ловна информация
Публикации
Вицове
Фото галерия
Статий
Техника и Тактика
Подледен риболов с изкуствени примакмки
Рибата става и за ядене
Риболовно училище
Направи си сам
Видео


Лов и риболов Риболовa и Видовете риби Риболовна линия Захранка и подхранка Видове стръв Въдичарски такъми

Риболовa и Видовете риби / Със спининг през декември

Със спининг през декември
31.01.07 11:34

Със спининг през декември


 
 

 

 
В края на ноември и първите дни на декември зимата все повече напомня за себе си. Дните са къси, студени и мрачни. Хладен поривист вятър. Дъждът преминава в сняг, температурите са ниски. Все още ги няма лютите студове, които карат язовирите да "навлекат" ледената си премяна. Някяк неуютно става по бреговете на водоемите и те опустяват. В такова време е по-добре човек да си остане вкъщи и да изчака краткотрайните периодични затопляния, когато зимното слънце пробива сивото мрачно небе...

 

Декември не е е от месеците, в които можем да разчитаме на сериозен риболов на спиниг. Все пак има моменти при стабилно атмосферно налягане и тихо, безветрено време, когато костурът и бялата риба имат висока активност. В такива дни можем да уловим и някоя изгладняла щука. Практиката е доказала, че в подобни условия изборът на подходяща примамка може да ни донесе неочаквани емоции и приличен улов.

За да разчитаме не само на късмета си, е желателно да познаваме спецификата на водоема и подходящите места, около които се навъртат ятата от костури и бели риби. Хищниците се групират и се придържат около дъното. Именно там трябва да се търсят и това налага употребата на специфични примамки, работещи в големи дълбочини. За постигане на успехи е редно да се съобразим с факта, че с определен тип примамки се работи на определено място.

 

Колебаещи се блесни

 

 

Най-общо, резултатните примамки за претърсване на дъното на язовири и езера са няколко - кастмастер, отвесна блесна, колебаеща се блесна (клатушка), силикони и потъващи воблери. Всяка от тях има характерен начин на водене и специфична игра. Без да изпадам в излишни подробности, ще разгледам основните техни преимущества за работа в дълбочина.

Кастмастерът е между примамките фаворити за студения сезон. Не че с него не се лови риба и в останалата част от годината, но именно през есента и зимата той е най-ефективен, защото лесно се води близо до дъното. Оригиналният Kastmaster на фирмата "Acme" се продава и в нашите магазини, но цената му е сравнително висока. Има специфична форма и представлява тежка и компактна блесна за риболов в открити води и големи дълбочини. В България се продават и кастмастери родно производство, които са известни предимно като "успоредки" - това са българските копия на оригинала на "Асmе". Тяхната форма се отличава незначително от оригиналната блесна, но в много случаи с тях се постигат по-добри резултати от оригиналите. Кастмастерите са универсални при работа - позволяват водене със средно бързо темпо, играят отлично и при равномерно линейно водене.

Перфектни движения извършват при придърпване с редуване на кратки паузи, като по този начин опипват дъното, където се съсредоточават костурите и белите риби. Кастмастерът може да се ползва и за отвесно "помпане". Обикновено за костур се предпочитат по-дребни примамки около 4 см, а за бяла риба - с дължина 6-7 см. Цветът не е от особено значение, защото примамката работи в големи дълбочини, където видимостта е много слаба.

Отвесната блесна е позната на всички риболовци, които ловят на лед, но върши чудесна работа при помпане от лодка, а също така от кейове, пристани, големи скали, под които дълбочината е значителна. Отвесната блесна, наричана още зимна блесна, има специфична игра, която наподобява при падането й към дъното движенията на наранена или умираща рибка. Поради формата и теглото си лети отлично и може да се замята добре на голяма дистанция. Оставя се да падне до дъното, свободното влакно се обира и с максимално опъната линия се придърпва леко с къси движения с върха на пръта. Най-важното е риболовецът да има непрекъснат контакт с примамката, което се постига като линията се държи постоянно изпъната, без охлабвания. При воденето на блесната могат да се правят кратки паузи - т.н. стъпаловидно водене. Това е тактика за дълбоки води и дъно, изобилстващо от разлики в дънния релеф, като ями, подводни възвишения и прагове. Костурът не се спуска да гони преминаваща високо над него примамка, а предпочита да гони движеща се на неговото ниво блесна или падаща примамка, която наподобява умираща или на ранена рибка. Същото, което важи за кастмастерите, се отнася и за отвесните блесни - по-дребните (3-4 см) са отлични за костур, а на 6-7-сантиметровите можем да излъжем бяла риба или щука.

Колебаещите се блесни (клатушки) вършат изключително добра работа в язовири и езера през есента и зимата. Те имат безброй вариации по отношение на тегло, дължина, форма и извивка. Много от съвременните спинингисти напълно ги отричат като някакъв спомен от миналото. Често пъти клатушките се пренебрегват заради по-лъскави и скъпи примамки, част от които стават само за сувенири или ключодържатели, защото просто не ловят риба. Леките клатушки, изработени от тънък листов материал, имат пъргава и подвижна игра. Те работят и при по-вяло водене, като показват стабилна и привлекателна игра, която провокира при водене близо до дъното дори и големи хищници.

Предимствата на клатушките пред въртящата се блесна са няколко. Те не усукват влакното, летят при замятане чудесно дори срещу вятъра, което е важно при ловене от брега, особено при наличие на насрещен вятър. За костур са подходящи примамки с дължина 4-5 см, а за бяла риба в рамките на 5-9 см. Базирайки се на моя опит, най-добри резултати за костур съм постигал със златисти и медни, а за сулка със сребристи и с блесни, оцветени в синьо.

Отлична работа върши т. н. клатушка "ска". На външен вид тя наподобява малка ска, откъдето идва и името й. Това е блесна, произвеждана у нас, която има ниска цена и много привлекателни движения. Предлага се по магазините в цветовете: меден, сребрист и златист. На тази блесна се ловят почти всички хищни риби, обитаващи нашите реки и язовири. "Ската" работи и при по-бързо водене, при забавяне продължава да лъкатуши привлекателно за хищниците, а при свободно падане към дъното извършва атрактивни начупени движения и нерядко е атакувана именно в този момент.

От силиконите най-често използваните са червеите тип "крива опашка" и силиконовите рибки. За костур се употребяват силиконки с дължина около 3-6 см и тегло на оловната глава до десет грама, а за бяла риба работните дължини са съответно 5-10 см и тегло на оловната глава до 18 грама. Изборът на оловна глава зависи от дълбочината на мястото, където замятаме. Силиконите се водят със стъпаловидна игра, която се постига с къси придърпвания с върха на пръта и обиране с макарата с чести, но къси паузи. При покупката на силикони е добре да се съобразяваме със следното - добре играят тези с широки опашни части. В набора ни е желателно да фигурират следните разцветки: зелено, жълто, оранжево, тъмночервено и черно.

Потъващите воблери са перфектни за ловене в придънните водни слоеве, а благодарение на сравнително високото си тегло могат да се замятат на значително разстояние. За костур са подходящи по-скромните по размер примамки, които извършват силни трептения по хоризонтала. Работните размери са 3,5 или 4 см в зависимост от модела. Лидери в моята класация са почти всички потъващи воблери на Salmo, Ugly Dugling, Jaxon, а също и Count Down на Rapala. Към потъващите воблери се отнасят и моделите Ratlin, които освен на стъпаловидно и линейно водене, работят и при отвесно помпане от лодка или от кейове и пристани.

Всички изброени примамки могат да ни донесат положителни емоции по време на риболов, стига да съумеем да извлечем максимума от тяхната игра на избрания водоем. И още нещо, което практиката налага при риболов на спининг - винаги вярвайте на вашите блесни и воблери - сами ще се убедите, че примамката, на която се доверяваш напълно, няма да те подведе дори в моменти на пълна апатия от страна на хищниците.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0769